Kennel Chevrott's

Lapinporokoira pentueet

Ensimmäinen lapinporokoirapentue syntyi 2008.

Katso lpk pentueet!

M-a pentueet

Ensimmäinen Maremmano-abruzzese pentue syntyi vuonna 2015.

Katso m-a pentueet!

Kasvatusperiaatteeni

Pyrin kasvattamaan rodunomaisia lapinporokoiria ja maremmano-abruzzeseja. Pyrin käyttämään jalostukseen koiria, joita ei ole vielä laajasti käytetty. Valinnoissa pyrin suosimaan sukulinjoja, jotka eivät ole kovin yleisiä. Myös alkuperäisenä työkoirarotuna arvostan rotujen alkuperäistä työkäyttöä ja -ominaisuuksia.

Minulle tärkeitä asioita näissä koirissa ovat hyvä säänkestävä turkki. Terveydeltään toivoisin jalostukseen käyttämäni koiran olevan sellainen, että normaali elämä koiran kanssa onnistuisi hyvin ilman häiritseviä sairauksia ja luonteenpiirteitä. Näitä voivat olla mm. allergiat, luusto- ja silmäsairaudet ja epilepsia. Luonteelta toivon sitä, että koira pystyisi elämään nykypäivän arkea erilaisine ärsykkeineen. Toivon rodussa säilyvän tiettyjä työkoiralle hyviä ominaisuuksia, jotta näitä molempia rotuja voisi vielä tulevaisuudessakin käyttää alkuperäisessä työssään porojen paimenena (lapinporokoira) ja eläinvahteina (maremmano-abruzzese).

En tee yhdistelmiä, joissa sukusiitosaste nousee liikaa. Pidän jo 4% sukusiitosta liian suurena. Jalostuksessa on kuitenkin huolehdittava siitä, että rodussa säilyy toisistaan erisukuisia linjoja, joita voidaan harkitusti yhdistää toisiinsa. Tällöin piilevänä kulkeva sairaus ei pääse leviämään koko rotuun. Ei ole hyvä asia, jos suurin osa yhdistelmistä on "samaa mössöä" suvullisesti. Olen onnistunut luomaan lapinporokoirissa oman linjan, jota pyrin suojelemaan yleistymästä liikaa. Sen vuoksi en myy pentueista mielellään koiria toisille kasvattajille. Tai korkeintaan yhden pennun/pentue kasvattajalle. Tulen jatkossa hyödyntämään MyGodDna-tutkimuksia jalostukseen käytettävillä koirillani.